Maak zelf je eigen Rok!

Begin van de vakantie! Weet jij jezelf altijd goed te vermaken in de vakantie of hoor jij bij "De-zich-heel-erg-op-de-vakantie-verheugers-maar-zich-vervolgens-kapot-vervelers"? Voor deze laatste groep heb ik iets bedacht, voor de dames: Maak zelf je eigen rok!

 

Wat heb je nodig: 

 • Een meetlint
 • Een potloot/ krijt
 • Schaar
 • Stof :  BxH 150cm x 100cm
 • Elastiek 3,5/4 cm breed
 • Garen
 • Naaimachine
 • Spelden
 • Veiligheidsspeld

 

Wat ga je doen?


De uitleg stap voor stap met foto's!

Ook al is dit een kleine rok.. Een grote rok gaat precies hetzelfde! Dan dus met de afmetingen: 150 x 50 + 150 x 32 (aan te passen aan je eigen lengte!) 

 1. Teken de rokbanen op de stof en knip ze uit. 1 baan van 150 x 50 en 1 baan van 150 x 32 ( aan te passen aan eigen lengte)
 2. Stik vervolgens de zijkanten aan elkaar vast. 
 3. Keer de rokbanen naar buiten, zodat de goede kant buiten komt.
 4. ( extra tussenstap: heb je een stof die echt afgewerkt moet worden, spelt de rokbanen dan allebei aan één kant 1 cm om en stik deze vast)
 5. Schuif de rokbanen over elkaar, zodat de lange rokbaan onder de korte rokbaan uitkomt. 
 6. Speld ze op elkaar vast. Stik deze rokbanen vervolgens zo op elkaar, aan elkaar. 

Rimpelen! 

 1. Tot hoeveel centimeter je deze rondes gaat rimpelen moet je eerste meten. Je meet je heup, dat is je breedste deel over de billen, en daar tel  je twee centimeter bij op. Het aantal centimeters dat hier uit komt, tot dat getal ga je de stof rimpelen. 
 2. Zet je naaimachine steekafstand groter, op 4 mm. Maak twee rondes om de hele omvang van de rok. LET OP! Stik op het einde niet terug om de draad vast te zetten. In plaats daarvan laat je een lange draad aan het uiteinde hangen. 
 3. Pak vervolgens de twee lange draden. Trek hier voorzichtig aan, zodat de stof gaat rimpelen. Rimpel de stof tot de heupomtrek plus twee centimeter die je hebt gemeten. 
 4. Verdeel de rimpels over de hele ronde. Goed gerimpeld? Maak dan een knoop in de losse draden. 

 1. Nu meet je de lengte van de band. Dat is het breedste deel van de heup plus de twee centimeter x 12 centimeter hoog. Je knipt de band uit. 
 2. De band stik je aan de zijkant vast.
 3. Dan leg je de band met de verkeerde kant op de goede kant van de rokbanen, je stikt deze vast.
 4. Vervolgens keer je de band om opdat er aan binnen en buitenkant een even brede band ontstaat en spelt deze vast, Nu stik je de band weer vast. Nu met een opening in de ronde van twee centimeter! 

 1. Wanneer de band op de rokbanen zit, met een opening van twee centimeter, pak je het elastiek. Je meet bij jezelf hoe strak je dit elastiek wilt. Wanneer je het elastiek hebt geknipt maak je aan één uiteinde een veiligheidsspeld vast. 
 2. Je rijgt het elastiek door de band, begint bij de twee centimeter brede opening. Door de veiligheidsspeld kun je het elastiek gemakkelijk door de band heen trekken. 
 3. Wanneer je weer bij de opening bent, trek je het elastiek er een stukje uit. Je stikt de uiteinden van het elastiek goed aan elkaar. 
 4. Knip waar nodig de stof nog wat bij.. 
 5. Et Voilà! Je rok is klaar!

Eindresultaat! 

En zelf heb ik de rok ook in het "groot" aan! Dus verveel je je? Ga lekker aan de slag! Begin met een bezoek aan de markt, lekker neuzen tussen alle stofjes, kies jouw favoriete stofje uit en.. het feest kan beginnen! Succes! 

Mocht je er nou toch zelf niet helemaal uitkomen.. Geen paniek! Stuur me een bericht en ik help je graag.. of je komt gewoon langs in mijn atelier en ik neem je in "real-life" stap voor stap mee in het maak-proces van een rok! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Rozemarijn van Gorp

Rozemarijn van Gorp

Tel.: +31 06 23869334

E-Mail: vangorprozemarijn@gmail.com